Peľ
Včelí peľ radíme medzi včelie produkty, ale je to vlastne produkt kvitnúcich rastlín. Kvitnúce rastliny produkujú peľové zrnka, ktoré včely zbierajú a formujú ich spolu s výlučkami svojich žliaz a nektáru do hrudiek nazývaných peľové obnôžky. Tieto obnôžky včely prenášajú do úľa na zadnom páre nožičiek. Tvar a farba sú pre každý druh rastliny rozdielne. Peľové obnôžky včely donášajú do úľov, kde ich vkladajú do buniek plástov. Bunky napĺňajú asi do troch štvrtín. V bunkách prebieha kvasenie, ktorým je peľ konzervovaný a pripravený na konzumáciu Pre včely peľ predstavuje základnú potravinu od ktorej závisí výchova nových generácií včiel, nakoľko je potravou lariev.
V prírodnej liečbe a prevencií má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia. Pri užívaní peľu väčšina ochorení slabne alebo úplne zanikne.
Peľ obsahuje:
– bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus
– sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
– Tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová.
– Minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán.
– Vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.
– Ostatné zložky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.
So všetkých testovaných potravín bola zistená najväčšia antioxidačná schopnosť v prípade peľu. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Peľ je podľa výskumov omnoho cennejší bielkovinový produkt ako mäso, 20g peľu zodpovedá 1 kg mäsa. Napríklad 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu , sietnice oka a srdca.
Liečebné využitie peľu:
– podporný prostriedok imunitného a nervového systému
– pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe
– pri chudokrvnosti z nedostatku železa
– pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze
– pri chronickom zápale prostaty, po operáciach prostaty
– pri srdcovo cievnych ochoreniach
– pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev
– spomaľuje procesy starnutia
– rehabilitačný prostriedok po operáciach a chorobách
– pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
– pri poruchách telesného a psychického vývoja
– pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
– pri poruchách spánku , depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6
– môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu
Užívanie peľu:
1. spôsob
– 2 čajové lyžičky obnôžkového peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 cl vody a užívame 3 x denne.
2. spôsob
– Obnôžkový peľ vmiešame do medu v pomere 1:1, necháme vykvasit cca 3 týždne pri izbovej teplote a užívame 3 x denne 1 čajovú lyžičku.