Predaj včelých produktov

Repkový med

Repkový med včely produkujú z nektáru repky olejnej.

Vytáča sa ako jeden z prvých medov. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Má najnižší obsah sacharózy spomedzi medov – len 0,7%. Pôsobí upokojujúco a uvoľňuje napätie. Obsahuje látky na ozdravenie buniek: lizofny a drasíny na predchádzanie starnutia a o 30 aktívnych látok viac než ostatné druhy medov. Repkový med obsahuje najviac esenciálnych aminokyselín zo všetkých kvetových medov, preto je v štátoch USA, západnej a severnej Európy vysoko cenený.

Na Slovensku patrí paradoxne zatiaľ medzi najlacnejšie medy, pretože spotrebitelia len pomaly objavujú jeho čaro. Slovákov často mätie aj jeho vzhľad (kým neochutnajú), skryštalizovaný repkový med je totiž biely ako bravčová masť a pre mnohých spotrebiteľov je medom "len tmavý med".

Je vhodný na dýchacie problémy. Obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Odporúčaný je hlavne na problémy s hrdlom a chrípku. Bohatý na bielkoviny blahodárne pôsobí na srdce. Posilňuje funkciu srdcového svalu a viaže na seba voľné radikály v organizme, ktoré spôsobujú starnutie. V kozmetike sa repkový med používa na detoxikačné medové masáže.
Repkový med po vytočení je žltej až tmavožltej farby. Repkový med ako jediný má deklarované protirakovinové účinky. Tekutý priezračný med je schopný behom týždňa skryštalizovať, pričom zmení svoju farbu na bielu (bielo-žltkastú) a konzistenciou pripomína skôr bravčovú masť v pohári, ako med.

 

Množstvo

Cena: €5.00

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Agátový med

Agátový med sa vyznačuje veľmi svetlou farbou a príjemnou, jemnou a lahodnou chuťou bez výraznej arómy. Vhodný je predovšetkým pre deti, pri ochoreniach horných dýchacích ciest . Je to med, ktorý je vhodný i do čaju, pretože aróma tohto medu neprekryje arómu čaju. Tiež je vhodný na varenie a pečenie. Čistý agátový med je veľmi svetlý, žltkasto biely alebo žltý, prímesi pridávajú tmavšie žlté alebo zelenkasté zafarbenie.
Ak včely využili agát ako jediný kvetinový zdroj nektáru, med môže byť veľmi transparentný, ako tekuté sklo. Med zostáva dlho tekutý a nekryštalizuje vďaka vysokému obsahu fruktózy.  Gastrointestinálne poruchy ako kŕče, poruchy trávenia a zápal žalúdka a čriev, nadmerná sekrécia žalúdočnej šťavy  a pod. sa liečia práve za použitia agátového medu. Navyše je agátový med nápomocný pri liečbe žalúdočných vredov a dvanástoríkových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Med agátový je tiež považovaný za doplnok k ochoreniam obličiek a močových ciest  a to vďaka nízkemu obsahu stopových prvkov a aminokyselín.
Odporúča sa tiež pri prechladnutí a pri sprievodnom zápale horných dýchacích ciest. Podľa niektorých autorov agát vykazuje pozoruhodnú antibiotickú aktivitu proti grampozitívnym baktériám, vrátane stafylokokov, streptokokov, a preto je deštruktívný voči mikroorganizmom, ktoré spôsobujú tieto choroby. Tiež pri kašli sa odporúča používať veľké množstvo agátového medu v pomere 50 g medu na 250 ml tekutiny.

950g, 720ml

Množstvo

Cena: €6.50

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Kvetový med

Kvetový med je zmes rôznych druhov medu teda je zmiešaný. Konkrétne môj kvetový je zmes agátového medu ( 60% až 70%) a zostatok tvorí  repkový med. Tento med sa vyznačuje vynikajúcou chuťou. Med kryštalizuje pomalšie ako čisto repkový vďaka vysokému obsahu agátového medu.

Množstvo

Cena: €6.00

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Slnečnicový med

Slnečnicový med je typický svojou oranžovo - žltou farbou. Vďaka bohatšiemu obsahu glukózy rýchlejšie kryštalizuje už po mesiaci až dvoch. Má špecifickú plne výraznú chuť. Obsahuje peľové zrná prevažne slnečnice, ktoré priaznivo pôsobia na posilnenie organizmu, pri posilnení organizmu od psychickej záťaže. Nie je však vhodný pre alergikov.

Množstvo

Cena: €5.00

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Pastovaný med

Kryštalizácia medu je jeho prirodzená vlastnosť, ktorá je aj určitou známkou pravosti a kvality medu. Rýchlosť kryštalizácie medu – premena medu z jeho tekutého stavu na stuhnutý kryštalický stav- je u rôznych medov časovo rôzna. Závisí to hlavne od pomeru ovocného cukru – glukózy, k hroznovému cukru – fruktóze, ktorá je obsiahnutá v konkrétnom mede. Pri neriadenom skryštalizovaní med stuhne a manipulácia s ním sa stáva obtiažnou, čo je u spotrebiteľov nežiadúce a preto dávajú prednosť medom v tekutom stave.
Do tekutého stavu med dostaneme kedykoľvek jeho ohriatím v tzv. vodnom kúpeli, alebo za pomoci rôznych stekutovačov medu, čo sú vlastne vo svojej podstate ohrievače medu. Nevýhoda premeny medu z tuhého do tekutého stavu je tá, že pri každom ohriatí sa zvyšuje obsah HMF v mede čo znižuje jeho kvalitu a hrozí pri tomto procese aj nebezpečie z tzv. „prehriatia medu“. K tomu dochádza vtedy, keď pri tomto ohrievaní teplota prekročí určitú hodnotu  a tým dôjde k zničeniu enzýmov, ktoré sú pre med z hľadiska výživy človeka dôležité.
Pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Pastovaním upravíme med na jemne kryštalickú hmotu. Pastovaný med sa nazýva tiež krémový med, lebo svojou konzistenciou pripomína krém. Pastovaný med je populárny hlavne preto že je ľahko natierateľný, ľahko sa naberá, netečie, nekvapká a skladovaním nemení svoje vlastnosti. Na pastovanie sa hodia medy kvetové najvhodnejší je med repkový. Napriek tomu že agátový med patrí medzi kvetové medy je tento na pastovanie úplne nevhodný pre svoju typickú vlastnosť že kryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch.

Množstvo

Cena: €6.00

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Peľ s medom v pomere 1:1 1kg

Samotný peľ je pre človeka tažko strávitelný /človek nedokáže využiť látky ktoré sú v ňom obsiahnuté/ preto obnôžkový peľ treba nechať v mede vykvasiť. Kvasenie trvá asi 3 týždne počas ktorého treba zmes peľu s medom miešať. Takto pripravenú zmes užívame 3x denne jednu čajovú lyžičku.

Peľ obsahuje:
- bielkoviny - významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus
- sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
- Tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová.
- Minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán.
- Vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.
- Ostatné zložky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.

 

 

Liečebné využitie peľu:
- podporný prostriedok imunitného a nervového systému
- pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe
- pri chudokrvnosti z nedostatku železa
- pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze
- pri chronickom zápale prostaty, po operáciach prostaty
- pri srdcovo cievnych ochoreniach
- pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev
- spomaľuje procesy starnutia
- rehabilitačný prostriedok po operáciach a chorobách
- pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
- pri poruchách telesného a psychického vývoja
- pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
- pri poruchách spánku , depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6
- môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu

Peľ po vykvasení

 

Peľ po vykvasení

Množstvo

Cena: €10.00

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Peľ s medom v pomere 1:1 250g

Množstvo

Cena: €3.50

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...

Peľ s medom v pomere 1:1 500g

Množstvo

Cena: €6.00

Shipping: €0.00

Loading Aktualizuji košík...