Med

Med

Včelí med
– je najstaršie sladidlo ľudstva,
– je zmes jednoduchých cukrov, ktoré sú ľahko stráviteľné a prechádzajú priamo do krvi,
– na rozdiel od cukru nezaťažujú tráviace orgány a obličky,
– obsahuje dôležité biologické látky (enzýmy a fermenty), cenné minerálne látky, vitamíny a pôsobí antibakteriálne,
– pri pravidelnej konzumácii pozitívne ovplyvňuje dlhovekosť,
– má upokojujúce účinky na nervovú sústavu, odstraňuje telesnú a duševnú námahu,
– je nepostrádateľný vo výžive detí, športovcov, rekonvalescentov a starých ľudí,
– v dávnych dobách ho konzumovali členovia panovníckych rodov, aby boli urastenejší, zdravší a vynikali intelektom,
– vo vyspelých krajinách je ročná spotreba medu na osobu 1,5kg a u nás iba 250g, ale spotreba cukru 40kg
– je vhodným sladidlom do čiernej kávy, doplňuje jej arómu,
– kryštalizácia (tuhnutie) je prirodzená vlastnosť medu, jeho kvalita, chuť a vôňa sa tým nemení,
– mechanickým narušovaním procesu kryštalizácie bez konzervačných prísad vznikne tzv. pastovaný med, ktorý má jemnú konzistenciu, netečie a je ľahko roztierateľný.

Ktorý med je kvalitnejší, kvetový alebo lesný?
Kvetové medy majú väčšinou svetlejšiu farbu. Sú ľahko stráviteľné vďaka vyššiemu obsahu glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor), a tým vhodné ako vysoko hodnotný doplnok výživy detí, rekonvalescentov, športovcov a iných. Obsahujú peľové zrná rastlín, na ktorých včely zbierajú nektár a obohacujú med o významne látky prírodného charakteru s povzbudzujúcimi účinkami (rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky).
Lesné medy sú spravidla tmavšie, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.
Výživová hodnota oboch druhov medu je prakticky rovnaká.

Kvetové medy

Kvetové medy včely pripravujú z nektáru kvetov. Medzi najznámejšie z nich patria:

  1. Medy z ovocných stromov – sú svetlej farby a ľahko kryštalizujú.
  2. Repkové medy – jasnožlté, silne aromatické a kryštalizujú už za 2-3 týždne po vytočení.
  3. Agátové medy – takmer bezfarebné s vôňou agátového kvetu. Čisté agátové medy zostávajú dlho v tekutom stave.
  4. Medy z lúčnych kvetov – majú žltú až tmavohnedú farbu s vôňou toho kvetu, z ktorého prevládala znáška. Vydržia pomerne dlho v tekutom stave.
  5. Lipové medy – zlatožlté farba, ťažko kryštalizujú
  6. Slnečnicové medy – tmavožltá farba, kryštalizujú za niekoľko mesiacov
  7. Lucernové a ďatelinové medy – jasnožltá farba, krátko po vytočení kryštalizujú
  8. Vresové medy – červenohnedé, silno aromatizované. Rýchlo tuhnú do hrubozrnných kryštálikov.
  9. Lesné medy z kvetov bylín, kvitnúcich krov a stromov.

Medovicové medy

Medovicové medy včely vytvárajú z medovice. Medovica je hustá sladká šťava, ktorú najčastejšie vylučujú vošky, červce a méry na konáriky a listy viacerých druhov ihličnatých a listnatých stromov.
Medovicové medy zo smrekov sú červenohnedé, z jedle tmavozelené, z duba zelenohnedé, zo smrekovcov opadavých hnedé.
Medovicové medy ľahko kryštalizujú, často už v plástoch.

Čo je krémový med?
Krémový med je špeciálne upravený včelí med. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov – kryštalizácia. Výsledkom je plnohodnotný med krémovitej konzistencie, ktorá sa v priebehu času nemení. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad.
Prečo niektoré medy kryštalizujú (cukornatejú) hneď po vytočení a iné za mesiac, alebo aj neskôr?
Kvetové medy kryštalizujú spravidla skôr než medy lesné. Kryštalizácia kvetových medov je spôsobená väčšinou vyšším obsahom glukózy, ktorá má špecifickú vlastnosť vytvárať kryštály. V lesných medoch je väčšinou vyšší obsah fruktózy a dextrínov, a tým majú nižší predpoklad ku kryštalizácii a zostávajú dlhšiu dobu v tekutom stave.

Znamená kryštalizácia medu jeho nižšiu kvalitu alebo jeho porušenie?
Určite nie! Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť kvetových aj lesných medov. Skryštalizovaný med si uchováva všetky cenné látky a vlastnosti.

Môže sa skryštalizovaný med rozohrievať bez toho, aby stratil svoju hodnotu?
Kryštalizovaný med v otvorenej nádobe je možné ohrievať vo vodnom kúpeli opatrne do 45°C. Pozor na prehriatie medu nad 50°C, tým by sa zničili niektoré hodnotné látky, ktorých strata by mala negatívny vplyv na kvalitu medu.

Ako med uskladňovať?
Vysoký obsah cukru v mede má samokonzervačné účinky. I napriek tomu je nutné dodržiavať určité pravidlá skladovania. Med skladujeme výhradne v uzavretom obale (sklo, keramika, atď.) v suchej tmavej miestnosti, pri teplote okolo 15°C a relatívnej vzdušnej vlhkosti 60%. Negatívne pôsobia priame slnečné lúče.

Aký kvalitný je domáci med?
Tuzemský med je vysoko kvalitný a jeho význam po tejto stránke nie je u nás ešte docenený. Vďaka veľmi prísnym hygienickým a veterinárnym opatreniam sa naše medy radia k najkvalitnejším na svete. Najmä kvetový med je vhodný ako veľmi hodnotný doplnok detskej výživy.

Kde je najlepšie nakúpiť med?
Priamo u včelára alebo v špecializovaných predajniach.